Nieuwsbrief particulier december 2023

Met onze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van belangrijke wetenswaardigheden en nieuwsfeiten op het gebied van verzekeringen en financieringen. Wilt u meer weten over een van de onderwerpen? Wij horen graag van u!

Voorkom verstopte dakgoot

Ondanks dat juli en augustus wat natter waren dan gewoonlijk, verloopt de zomer van 2023 qua temperatuur en zonuren niet veel anders dan andere zomers. In de media wordt nu veel gesproken over de komst van El Niño. Net als La Niña beïnvloedt dit natuurverschijnsel de regenval en temperatuur. Hoewel de gevolgen van de weersveranderingen in grote delen van de wereld merkbaar zijn, is het effect in Nederland minimaal.

Onderhouds- en schadebedrijven geven aan dat huiseigenaren over het algemeen te weinig onderhoud plegen aan hun woning. Daardoor neemt de kans op schades door verstopte dakgoten toe. Zeker als in het najaar de blaadjes weer gaan vallen. Het is daarom verstandig uw dakgoten en regenpijpen te controleren en schoon te maken. Want waterschade door slecht onderhoud (zoals een verstopte afvoer) wordt niet vergoed. Heeft u vragen? Wij horen het graag van u!

Onbewoond huis? Let op uw verzekering?

Heeft u een nieuwe woning gekocht? Dan kan het zijn dat u er al woont, maar uw oude huis nog niet verkocht heeft. Of andersom: uw nieuwe huis is al wel opgeleverd, maar u woont er nog niet. In beide gevallen is er sprake van een leegstaande woning. Hierbij zijn niet alle gebeurtenissen automatisch verzekerd, want de kans op inbraak, diefstal en andere schades is groter dan in een bewoond huis. Daarom heeft leegstand gevolgen voor de dekking van uw opstal- en inboedelverzekering. Verzekeraars gaan hier verschillend mee om en er kan sprake zijn van een leegstandclausule. U bent dan verplicht de leegstand te melden.

Zit u ‘tussen twee huizen’? Of gaat u langere tijd van huis voor bijvoorbeeld een wereldreis? Neem contact met ons op en wij helpen u met de juiste maatregelen te treffen.

Zorgverzekering 2024

De inhoud van de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde. Voor 2024 zijn deze wijzigingen voor het basispakket aangekondigd:

  • uitbreiding vergoeding van fysio- en oefentherapie voor ouderen met een hoog valrisico én onderliggende klachten
  • uitbreiding kraamzorg van tien dagen naar zes weken
  • verlenging herstelzorg Long Covid tot 1 januari 2025
  • nieuw: test om kans op terugkeer borstkanker te voorspellen

De premie gaat gemiddeld € 12 per maand omhoog. De uiteindelijke hoogte verschilt per zorgverzekeraar door de prijsafspraken die zij maken met zorgaanbieders. Ook van invloed op de premie is het type zorgpolis. U kunt kiezen uit de restitutiepolis, de naturapolis en de budgetpolis. Deze keuze wordt beïnvloed of u aankomend jaar veel of weinig zorg verwacht en of u het prettig vindt om zelf te kiezen waar u behandeld wordt. Lees hier meer over op de website van PCO advies. Hulp nodig bij uw keuze? Wij helpen u graag verder.

Webshop of nepshop?

December cadeaumaand! Met feesten als Sinterklaas en Kerstmis pakken we letterlijk en figuurlijk graag uit. We kopen allerlei kleine aardigheden en grote geschenken in winkels en online. Dat deze tijd is aangebroken weten oplichters helaas ook. Ze spelen hierop in met nepaanbiedingen en schijnadvertenties. Ze lijken vaak te mooi om waar te zijn. En dat zijn ze dan ook.

Gaat u uw decemberaankopen online doen? Wees bedacht of u te maken heeft met een echte webshop of een nepshop. Hoe? Met de website zowerktfraude.nl! In dit initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kruipt u in de huid van fraudeurs. Zo ontdekt u welke trucs ze gebruiken en leert u fraude herkennen én voorkomen. Van babbeltrucs en datingfraude tot nep-webshops en oplichting op tweedehands platformen zoals Marktplaats. ‘Want’, zegt de NVB, ‘kennis van fraude is de belangrijkste sleutel tot het voorkomen ervan.’

Wie mogen er op het fietspad?

De fiets moet op het fietspad. Dat klinkt logisch. Maar in de loop van de jaren zijn er veel varianten op de fiets bijgekomen. En er zijn meerdere soorten fietspaden. Wie moet nou precies waar rijden? Fietspaden zijn er in de varianten verplicht en onverplicht. Op de verplichte fietspaden horen fietsen, e-bikes en snorfietsen, maar geen scooters, bromfietsen en speedpedelecs. Op de onverplichte fietspaden geldt hetzelfde, alleen wordt er onderscheid gemaakt tussen de snorfiets met een brandstofmotor en met een elektrische aandrijving. Voor de eerste is het verboden op een onverplicht fietspad, de tweede mag er wel. Hoe de regels zijn voor andere varianten zoals de fietsstrook en de fietsstraat en voor weggebruikers als skeelers, hoverboards en e-steps leest u op de website van Veilig Verkeer Nederland.

Ook in verzekeringsoplossingen voor al deze vervoersmiddelen zijn er meerdere varianten. Daarvoor kunt u uiteraard bij ons terecht.