Nieuwsbrief zakelijk maart 2024
Met onze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van belangrijke wetenswaardigheden en nieuwsfeiten op het gebied van verzekeringen en financieringen. Wil je meer weten over een van de onderwerpen? Wij horen graag van je!
Check verzekeringen na energiebesparende maatregelen
Duurzame energie staat hoog op de agenda van de Nederlandse overheid. Daarom moeten bedrijven aan regels voldoen om energie te besparen en de uitstoot van CO2 te verminderen. Een voorbeeld hiervan is dat kantoorgebouwen van 100 vierkante meter of groter minimaal energielabel C moeten hebben. Wil je weten welke wettelijke verplichtingen er allemaal zijn en vooral welke hiervan voor jou
gelden? Doe de ‘Wetchecker energiebesparing’ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Een aantal maatregelen om energie te besparen voor je bedrijfspand zijn hetzelfde als voor woningen: ledverlichting, isoleren van muren en dak, dubbel glas, warmtepomp en zonnepanelen. Verder kun je ‘sluipverbruik’ verminderen door pc’s, printer en koffiezetapparaat uit te zetten als je naar huis gaat. Houd deuren gesloten of plaats deurdrangers op deuren waar bezoekers of medewerkers veel in- en uitlopen. Het kan zijn dat je energiebesparende maatregelen invloed hebben op de dekking van je bedrijfsverzekeringen. Als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd bijvoorbeeld. Laat ons de verbeteringen weten en wij checken of je verzekeringen aangepast moeten worden.
Klant failliet… en nu?
In 2023 zijn 2.652 bedrijven in het mkb failliet verklaard. Dat is 56% meer dan in 2022. (Bron: Staatvanhetmkb.nl) Heb jij klanten in het mkb? Werk je met leveranciers? Sta dan eens stil bij het effect van een faillissement van een klant of leverancier op jouw bedrijf. Een klein bedrag is een verlies dat je misschien nog zelf kunt dragen. Maar als het om grote bedragen gaat? Of als je een leverancier vooruitbetaald hebt en je hebt de beloofde goederen of diensten nog
niet ontvangen? Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor jouw onderneming.
Wat doe je in zo’n geval? Soms kun je het probleem zelf oplossen. Wat als het ingewikkelder wordt en er bijvoorbeeld een gang naar de rechtbank aan te pas komt? Dan kan een zakelijke rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. De premie is gebaseerd op de grootte van je bedrijf, aantal werknemers, hoogte van de omzet en de aard van je onderneming. Dekking verschilt per verzekeraar. Wij adviseren je graag over de best passende oplossing.
Maak het hackers moeilijk met multifactorauthenticatie
Het beschermen van je online bedrijfsgegevens doe je tegenwoordig niet meer alleen met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Om te voorkomen dat internetcriminelen toegang krijgen tot belangrijke bedrijfsaccounts bouw je extra beveiligingslagen in. Dat doe je met
multifactorauthenticatie (MFA). Dat betekent dat je meer dan één factor gebruikt om jezelf kenbaar te maken en toegang te krijgen. Vergelijk het met meerdere sloten op je deur.
Factoren worden ingedeeld in drie categorieën:
- iets dat je weet (bijvoorbeeld je pincode of wachtwoord)
- iets dat je hebt (bijvoorbeeld je smartphone, smartcard of token)
- iets dat je bent (bijvoorbeeld je vingerafdruk of gezichtsherkenning)
Bij MFA log je in met factoren uit minimaal twee van deze categorieën. Het gebruik van exact twee factoren wordt ook wel twee-factor authenticatie genoemd. Nou is geen enkele beveiliging 100% waterdicht, zelf MFA niet. Zorg daarom voor een breed pakket aan maatregelen om je cybersecurity te vergroten en het hackers zo moeilijk mogelijk te maken. Je cyberrisico kun je verzekeren met een cyberverzekering. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.
Personeel binnenhalen en behouden met tertiaire arbeidsvoorwaarden
De overheid stelt ondernemers verantwoordelijk voor het afvalbeheer van hun producten. Dat betekent dat je moet helpen om het afval dat na gebruik overblijft op te ruimen. Bijvoorbeeld door producten in te zamelen, recyclen of hergebruiken. Dit is vastgelegd in de uitgebreide producenten verantwoordelijkheid (UPV) en geldt voor bijvoorbeeld autobanden, batterijen en accu’s, elektrische en elektronische apparatuur, verpakkingen en sinds juni 2023 ook voor textiel.
Werk je met of maak je andere producten? Ook dan kun je te maken krijgen me schadelijke gevolgen voor het milieu. Denk aan een lekkend koelsysteem, gebruik van schoonmaakmiddelen, asbestdeeltjes vrijgekomen door storm en verontreinigd bluswater na een brand. Volgens de wet heb je een saneringsplicht waardoor je elke verontreiniging moet opruimen. En die
kosten kunnen flink oplopen. Het is niet vanzelfsprekend dat milieuschade opgenomen is in je brand- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Laat het ons controleren en we berekenen gelijk of een milieuschadeverzekering voor jouw bedrijf een goede oplossing is.
Meewerkende kinderen in je bedrijf
‘De spanning op de arbeidsmarkt is iets afgenomen. Toch verwachten werkgevers niet dat het in 2024 gemakkelijker wordt om vacatures te vervullen.’ Dit blijkt uit een onderzoek van UWV onder ruim 4.000 werkgevers. Dat is lastig als je wat extra handjes kunt gebruiken in je bedrijf. Ondernemers met kinderen kunnen een beroep op hen doen. Maar je kind onbetaald inzetten mag niet. Ook niet als het maar af en toe voorkomt. Afhankelijk van de leeftijd is het meewerken van je kind in je bedrijf op drie manieren te regelen:
- je kind wordt werknemer
- je kind krijgt een fictieve dienstbetrekking
- je kind wordt mede-eigenaar
Lees meer over meewerkende kinderen in je bedrijf in dit artikel van de Kamer van Koophandel. Voor het goed regelen van je aansprakelijkheid, zorgplicht en verzekeringen kun je natuurlijk bij ons terecht. Wij helpen je graag verder.
Bezoekadres
Runneboom 8
7232 CX Warnsveld
Telefoon: 06 – 5134 1879 www.pco-advies.nl jweijman@pco-advies.nl
Verstuurd naar:edwin@eloquens.nl
Uitschrijven
PCO Financiele Planning, Runneboom 8, 7232 CX Warnsveld, , The Netherlands