Nieuwsbrief particulier Juni 2024

Met onze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van belangrijke wetenswaardigheden en nieuwsfeiten op het gebied van verzekeringen en financieringen. Wil je meer weten over een van de onderwerpen? Wij horen graag van je!

Laadkabel over de stoep: mag dat?

Met de groei van het aantal elektrische auto’s, komen er ook steeds meer laadpunten.

Nederland is koploper in Europa met meer dan

600.000 laadpunten, waarvan ongeveer driekwart privaat. Handig, een laadpaal aan huis.

Het scheelt tijd en geld. Maar let op: als je geen oprit hebt en je elektrische auto op een openbare plek parkeert, mag je niet zomaar je laadkabel over de stoep leggen. Daarvoor kun je bij jouw gemeente een ontheffing aanvragen voor de Algemene Plaatselijke Verordening. Elke gemeente hanteert hiervoor een eigen beleid.

Geen ontheffing kan je een boete opleveren. Lees meer hierover op anwb.nl.

Bij zowel een private als een publieke laadpaal ben je aansprakelijk als mensen over je laadkabel struikelen. Je kunt dat voorkomen met bijvoorbeeld een kabelmat. Daarnaast is het goed te kijken naar de mogelijkheden om letselschade van de voorbijganger op de WA- verzekering van de elektrische auto te verzekeren. Neem contact met ons op voor meer informatie.


Invloed energiebesparende maatregelen op woonhuisverzekering

‘Nederlanders hebben vorig jaar 14 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis. Daarbij deed meer dan de helft van de huishoudens minimaal één aanpassing om de

woning te verduurzamen.’ (Bron: Trouw) Duurzaamheid staat bij veel mensen hoog op de agenda. Niet alleen om op energiekosten te besparen en een bijdrage te leveren aan een beter klimaat. Ook het feit dat een goed geïsoleerde woning meer opbrengt bij verkoop, is een belangrijk argument. Tips voor het verduurzamen van jouw huis vind je op verbeterjehuis.nl van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Energiebesparende maatregelen kunnen invloed hebben op je woonhuisverzekeringen. Niet bij kleine aanpassingen zoals de thermostaat een graadje lager, kort douchen en kieren dichten met een tochtstrip. Maar wel bij bijvoorbeeld vloer-, spouwmuur- en dakisolatie, HR+++ glas, zonnepanelen en een warmtepomp. Laat ons de verbeteringen weten en wij checken of de herbouwwaarde en de dekking van je verzekeringen aangepast moeten worden.

Is een robotmaaier automatisch meeverzekerd?

Wist je dat robotmaaiers al bijna dertig jaar bestaan? In de loop van de jaren werden robotmaaiers

steeds slimmer. Zo kunnen ze zelfstandig de efficiëntste en snelste maairoutes bepalen en kun je ze bedienen via je telefoon of tablet. Ze maken vrijwel geen geluid en doen al het maaiwerk voor je. Dat scheelt je tijd en moeite. Kies een robot met een ‘bots-sensor’ en je voorkomt zoveel mogelijk dat de maaier schade veroorzaakt aan mensen, dieren, planten of andere objecten.

De meeste automatische grasmaaiers zijn voorzien van een beveiligingssysteem. Hiermee kunnen ze niet gebruikt worden zonder de persoonlijke pincode en het basisstation. Hoewel ze dat minder interessant maakt voor diefstal, is dat geen garantie dat ze nooit gestolen zullen worden. Meestal zijn ze via de inboedelverzekering verzekerd tegen diefstal en beschadiging. Dat kan per verzekeraar verschillen. Check daarom de polisvoorwaarden of vraag het bij ons na.

Invloed alimentatie op hypotheek

Bij trouwen en geregistreerd partnerschap horen rechten en plichten. Na een scheiding houden de verplichtingen voor wat betreft ‘financieel onderhoud’ niet automatisch op. Degene met het hoogste inkomen is verplicht partneralimentatie te betalen aan degene met het laagste inkomen.Zijn er minderjarige kinderen, dan wordt ook kinderalimentatie berekend voor de zorg en opvoeding. In tegenstelling tot kinderalimentatie, wordt partneralimentatie gezien als inkomen. Dat heeft effect op de hoogte van een nieuw af te sluiten hypotheek. Betaal je partneralimentatie? Dit ziet de hypotheekverstrekker als financiële verplichting. Daardoor kun je minder geld lenen, want je besteedbaar inkomen is lager. Ontvang je partneralimentatie? De hypotheekverstrekker ziet dit als inkomen. Dat betekent niet dat je automatisch meer kunt lenen. Je krijgt dat extra inkomen immers voor een beperkte periode. Bovendien is het geen stabiel inkomen, omdat er een risico is dat je ex-partner de alimentatie niet meer kan betalen. De regels verschillen per hypotheekverstrekker. Wij helpen je graag met de best passende oplossingen voor jouw persoonlijke situatie.


In de zomer meer inbraken

‘Het aantal woninginbraken in Nederland neemt al jaren af. Maar in de zomerperiode zien we altijd een (lichte) toename’, meldt de Politie. Dit heeft voornamelijk te maken met de vakantie. Als er niemand thuis is, kunnen inbrekers makkelijker hun slag slaan. Zorg er dus voor dat Zijn er minderjarige kinderen, dan wordt ook kinderalimentatie berekend voor de zorg en opvoeding. In tegenstelling tot kinderalimentatie, wordt partneralimentatie gezien als inkomen. Dat heeft effect op de hoogte van een nieuw af te sluiten hypotheek. Betaal je partneralimentatie? Dit ziet de hypotheekverstrekker als financiële verplichting. Daardoor kun je minder geld lenen, want je besteedbaar inkomen is lager. Ontvang je partneralimentatie? De hypotheekverstrekker ziet dit als inkomen. Dat betekent niet dat je automatisch meer kunt lenen. Je krijgt dat extra inkomen immers voor een beperkte periode. Bovendien is het geen stabiel inkomen, omdat er een risico is dat je ex-partner de alimentatie niet meer kan betalen. De regels verschillen per hypotheekverstrekker. Wij helpen je graag met de best passende oplossingen voor jouw persoonlijke situatie. je huis bewoond lijkt als jij op reis bent. Finfin van branchevereniging Adfiz geeft tips, zoals:

  • parkeer een auto op de oprit of direct voor het huis
  • zet tijdschakelaars op verschillende lampen en tijdstippen
  • vraag vrienden/familie/buren om post van de mat of uit de brievenbus te halen

Zorg naast je huis een bewoonde indruk te geven ook voor goed hang- en sluitwerk. Inbrekers kijken namelijk vooral hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Benieuwd hoe veilig jouw woning is? Doe de inbraakchecker van Politie Keurmerk Veilig Wonen. Je huis en spullen verzekeren doe je natuurlijk bij ons. Vóór je op vakantie gaat alles goed geregeld hebben? Neem contact met ons op en wij helpen je graag.

Bezoekadres

Runneboom 8

7232 CX Warnsveld

Telefoon: 06- 5134 1879                   www.pco-advies.nl jweijman@pco-advies.nl

Verstuurd naar:edwin@eloquens.nl

Uitschrijven

PCO Financiele Planning, Runneboom 8, 7232 CX Warnsveld, , The Netherlands