Nieuwsbrief zakelijk september 2024
Met onze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van belangrijke wetenswaardigheden en nieuwsfeiten op het gebied van verzekeringen en financieringen. Wil je meer weten over een van de onderwerpen? Wij horen graag van je!
Europees kampioen zitten
Ruim een kwart van de bevolking van 15 jaar en ouder zit op een gemiddelde dag 8,9 uur. Daarmee is Nederland Europees kampioen, want in de rest van de EU is dat 11%. Werknemers zitten van die 8,9 uur meer dan de helft tijdens werk. In de sectoren financieel, ICT en bestuur zitten werknemers het meeste. (Bron:
TNO Factsheet Zitten tijdens werk 2023)
Dat veel zitten ongezond is, is niet nieuw. Brengdus je werknemers in beweging! Voor inspiratie kun je kijken in dit overzicht van tools en tips van Arboportaal.
Wist je dat je voor jouw specifieke werksituatie risico’s voor de gezondheid van je medewerkers goed in kaart kunt brengen met de risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E)? Deze maatregel vanuit de Arbowet is verplicht voor allem werkgevers met personeel in dienst. In plaats van een verplichting zien wij het vooral als een
heel handige tool om je medewerkers gezond en fit te houden. Meer weten? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.
Periodieke keuring elektrische installaties
De lamp aandoen, de computer aanzetten, je machines opstarten en zelfs een kop koffie maken. Voor al deze handelingen maak je gebruik van de elektrische installatie in je bedrijfspand. Daar denk je verder niet bij na, maar toch is dat geen vanzelfsprekendheid. Onderzoek van de brandweer wees uit dat defecte of verouderde elektra in de top 5 oorzaken van bedrijfsbranden staat. Denk hierbij aan kortsluiting in een verouderde meterkast, versleten bedrading en overbelasting van elektrische apparaten. (Bron en preventietips:
Brandweer.nl)
Met een periodieke keuring van je elektrische installatie zorg je voor een veilige werkomgeving en voorkom je dat bedrijfsactiviteiten door brand stil komen te liggen. De Arbowet stelt dit zelfs verplicht en ook verzekeraars kunnen voorwaarden stellen bij de brandverzekering. Je elektrische installatie moet meestal iedere drie tot vijf jaar worden gecontroleerd door een gecertificeerd keuringsbedrijf. Het niet laten uitvoeren van de keuring kan gevolgen hebben
voor de uitkering bij schade door elektrabrand.
Precies weten aan welke voorwaarden je moet
voldoen? Neem hiervoor contact met ons op.
Eigenrisicodrager voor zieke werknemers
Ondanks al je inspanningen verzuim te voorkomen, kan het toch gebeuren. Een griepje van een paar dagen is te overzien, maar het kan ook langere tijd duren. Je bent verplicht je werknemers te verzekeren voor ziekte (Ziektewet) of arbeidsongeschiktheid (WGA). Je betaalt de premie voor deze werknemersverzekeringen aan de Belastingdienst. Of je kiest ervoor om eigenrisicodrager te worden. Samen met de bedrijfsarts of arbodienst zorg je dan zelf voor het verzuimbeleid en arbodienstverlening.
De meningen over wat beter is lopen uiteen. De een claimt dat zelf eigen risico dragen voor de WGA tonnen kan schelen. De ander verkondigt dat werkgevers juist bij het UWV goedkoper uit zijn. Wij vertellen je dat ‘beter’ uit zijn van meer factoren afhangt dan alleen de premie. Denk aan je beroepssector, je hoeveelheid medewerkers en hun leeftijd en het ziekteverzuimpercentage. Wij helpen je graag alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Let op: Je kunt per 1 januari of 1 juli beginnen als eigenrisicodrager. Je aanvraag moet uiterlijk 13 weken voor deze data binnen zijn.
Hoe beveilig jij bedrijfsdata?
“Veertig jaar geleden begon de revolutie: van kaartenbak naar diskette, van papier naar monitor, van typex naar ‘delete’. In 1983 introduceerde IBM zijn eerste Personal Computer in Nederland. Het werd een daverend succes.” Dit zegt Andere Tijden, het geschiedenisprogramma van de NTR en VPRO. Hun uitzending over de PC-revolutie is leuk om terug te kijken, zowel als je het zelf hebt meegemaakt of dat het van ver vóór je geboorte is.
Anno 2024 is het niet meer de vraag of je een computer hebt, maar hoe je de informatie die erop staat beschermt tegen cybercriminaliteit.
Het gaat om onder meer klant-, personeels- en leveranciergegevens, financiële zaken en bedrijfsprocessen wat we met een verzamelwoord ‘data’ noemen. Het veilig en efficiënt opslaan van deze data is niet alleen belangrijk voor je bedrijfscontinuïteit, maar in veel gevallen ook wettelijk verplicht. Hoe is het met jouw dataveiligheid gesteld? Doe de CyberVeilig Check van het Digital Trust Center. Informeer bij ons naar verzekeringen tegen schade als gevolg van cybercriminaliteit.
Bpm-vrijstelling bestelauto’s vervalt
Ondernemers die een bestelauto kopen en die voornamelijk voor het bedrijf gaan gebruiken, betalen geen bpm. Dit voordeel op de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen vervalt na 17 jaar. Vanaf 1 januari 2025 betalen ondernemers dezelfde belastingheffing voor een bestelauto als voor personenauto’s. De overheid besloot tot deze maatregel om de verkoop van emissievrije of zeer zuinige bestelauto’s te stimuleren. Voor elektrische auto’s blijft dan ook (voorlopig) de bpm-vrijstelling gelden.
Rijd je niet elektrisch en ben je toe aan een nieuwe bestelauto? Een goede tip: maak een overzicht van steden waar je veel komt en bekijk hier of ze een zero-emissiezone hebben of gaan invoeren. Dat kan je keuze voor wel of niet
elektrisch rijden mede beïnvloeden. Lees ook eens dit artikel van de Kamer van Koophandel of dit het moment is om over te stappen op elektrisch rijden. Voor het verzekeren van je – al dan niet elektrische – bestelauto kom je natuurlijk naar ons. Wij helpen je met de best passende oplossing.
Bezoekadres
Runneboom 8
7232 CX Warnsveld
Telefoon: 06 – 5134 1879
De overheid stelt ondernemers verantwoordelijk voor het afvalbeheer van hun producten. Datbetekent dat je moet helpen om het afval dat na gebruik overblijft op te ruimen. Bijvoorbeeld door producten in te zamelen, recyclen of hergebruiken. Dit is vastgelegd in de uitgebreide producenten verantwoordelijkheid (UPV) en geldt voor bijvoorbeeld autobanden, batterijen en accu’s, elektrische en elektronische apparatuur, verpakkingen en sinds juni 2023 ook voor textiel.
Werk je met of maak je andere producten? Ook dan kun je te maken krijgen me schadelijke gevolgen voor het milieu. Denk aan een lekkend koelsysteem, gebruik van schoonmaakmiddelen, asbestdeeltjes vrijgekomen door storm en verontreinigd bluswater na een brand. Volgens de wet heb je een saneringsplicht waardoor je elke verontreiniging moet opruimen. En die kosten kunnen flink oplopen. Het is niet vanzelfsprekend dat milieuschade opgenomen is in je brand- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Laat het ons controleren en we berekenen gelijk of een milieuschadeverzekering voor jouw bedrijf een goede oplossing is.